Pasolini interview (24-11-1974)

Stukken die ik vanaf de 70er jaren schreef over onder andere ontmoetingen met wat ik later Paradijsvogels zou gaan noemen. In de ruime zin van het woord. Ze laten een andere wereld zien dan de huidige. Nederland leek een oase van vrijheid.

In 1974 maakte ik een overstap van de NCRV naar het weekblad Nieuwe Revu. Dat maakte juist een omwenteling door. Of zoals de hoofdredacteur Ton van Dijk het in HP/De Tijd omschreef: ‘Hoe een suf kappersblad veranderde in een obstinaat, brutaal en provocerend medium’ met slogans op de cover als: ‘socialisme, sex en sensatie’. Dus beware: er bestonden toen nog geen taalzuiveringen, zelfcensuur of inhoudelijke journalistieke sturing. De journalistieke vrijheid die ik er genoot, ervoer ik als een verademing.

Ik mocht schrijven wat ik wilde, krachttermen en blote tieten mochten gewoon. Dit alles trok ook heel links progressief Nederland aan (Willem Oltmans, Ischa Meijer, Derk Sauer, Theo van Gogh, Koos van Someren, Henk Schiffmacher, Emile Fallaux, Gerard Paques, Stan van Houcke, Pieter Storms, Alissa Morriën, iedereen wilde er bij horen en de oplage steeg tot boven de 200.000.

Het interview met Pasolini in het nummer van 24 oktober 1974 (hierboven) was een van de eerste scoop die ik maakte. Tijdens een autoreis via Rome was ik geheel onnozel het Mekka van de Italiaanse film binnengereden: Cinecittà, waar ik mijn grote idool Fellini tegen het lijf liep en onverwacht op de set van Pasolini belandde. Waarna ik die in een voorstad thuis bij zijn moeder exclusief interviewde, misschien wel het laatste interview voor hij werd vermoord.

Naar het volgende verhaal > (2)

Posted in Journalistiek werk | Comments Off on Pasolini interview (24-11-1974)

De Natuurkathedraal

Posted in Meer Paradijsvogel Films | Comments Off on De Natuurkathedraal

Een Genie

Posted in Meer Paradijsvogel Films | Comments Off on Een Genie

De Familie Paeleman

Posted in Meer Paradijsvogel Films | Comments Off on De Familie Paeleman

De Prins van Benkoelen

Posted in Meer Paradijsvogel Films | Comments Off on De Prins van Benkoelen

Zwarte Sinterklazen (teaser)

Posted in Meer Paradijsvogel Films | Comments Off on Zwarte Sinterklazen (teaser)

Piet

De documentaire Wild Geraas komt er aan
Met uw steun

Posted in Meer Paradijsvogel Films | Comments Off on Piet

De Stressbreker


Ruben La Cruz is beeldend kunstenaar en straatartiest. Hij is een zwarte Paradijsvogel. Hij probeert de stress in Nederland te breken. Ook tijdens de ochtendspits treedt hij samen met zijn beste vriend op.
www.arnoldjanscheer.nl
www.paradijsvogels.eu
Programma: Paradijsvogels
Productie: Dreamtime Producties
Regie en presentatie: Arnold-Jan Scheer
Producenten: R.J.J. Koopmans, P.C. Wingender en A.J. Scheer

Posted in Meer Paradijsvogel Films | Tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Comments Off on De Stressbreker

De Kwestie Zwarte Piet: Wild Geraas


Het is niet logisch, een negerslaaf of -page, gewapend met een roe. Zwarte Piet is oorspronkelijk dan ook geen negerslaaf uit koloniale tijd. Hij is oorspronkelijk een roetvermomming. WILD GERAAS is een documentaire in wording die de waarheid over Sinterklaas en zijn begeleiders vertelt. Camera: Roy Dames. Presentatie: Arnold-Jan Scheer. Overal in Europa worden op geïsoleerde plekken Sinterklaasriten gevierd die veel ouder zijn dan de Bisschop van Myra uit 300. WILD GERAAS verscheen eerder als boek (Uitgeverij Aspekt) en wordt gemaakt door Roy Dames (Foute Vrienden, De Sekspolitie en Mijn Geniale Broer Harry) en Arnold-Jan Scheer (Showroom, Paradijsvogels). ABC News zond in een nieuwsitem ‘nation wide’ beelden er van uit. National Geographic Magazine Nederland komt met een reportage erover. De NTR wilde de documentaire over dit Europees cultureel erfgoed uitzenden op Nederland 2, maar de netmanager hield dit tegen. Te geringe urgentie (in brede zin). Er is tientallen jaren gefilmd, de laatste drie jaar op HD (bioscoopkwaliteit).

Posted in Meer Paradijsvogel Films | Tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Comments Off on De Kwestie Zwarte Piet: Wild Geraas

Hondenshow met zang


http://www.arnoldjanscheer.nl
Grace Maddy (Grietje Ephraim) was operettezangeres. Haar bedoeling was dat haar hondje zou wachten in de kleedkamer terwijl ze optrad. Maar hij kroop onder het gordijn door en verscheen aan het publiek terwijl ze zong. De ‘Hondenshow met Zang’ was geboren, met 20 aangeklede hondjes.
Compilatie en hermontage
NCRV radio programma Halte 1968
Programma: Paradijsvogels 1992 en 1996
Productie: Dreamtime Producties
Regie en presentatie: Arnold-Jan Scheer
Producenten: R.J.J. Koopmans, P.C. Wingender en A.J. Scheer

Posted in Meer Paradijsvogel Films | Tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Comments Off on Hondenshow met zang